Home » » Φορολογική αμνηστία φέρνει το ΥΠ ΟΙΚ

Φορολογική αμνηστία φέρνει το ΥΠ ΟΙΚ

Οι βασικές κατευθύνσεις της ρύθμισης που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για να «καθαρίσει» όσο το δυνατόν περισσότερες υποθέσεις απόκρυψης εισοδήματος και να βάλει ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία
Picture 0 for Φορολογική αμνηστία φέρνει το ΥΠΟΙΚ
Μια τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα, καθώς και κινητή/ακίνητη περιουσία δίνει το υπουργείο Οικονομικών, προωθώντας ένα νέο σχέδιο φορο-αμνηστίας.

Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μελετάει την επιβολή ενός χαμηλού, ελκυστικού φόρου προκειμένου να δοθεί κίνητρο στους πολίτες να δηλώσουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία που προέρχονται από μαύρα εισοδήματα(καταθέσεις, ακίνητα, μετοχές, ομόλογα, σκάφη, αυτοκίνητα, ακόμα και χρυσό, κοσμήματα κα), σε μία ύστατη, όπως χαρακτηρίζεται, προσπάθεια συμβιβασμού μεταξύ του Δημοσίου και των φοροφυγάδων.

Ο φορολογικός συντελεστής που θα επιβληθεί επί της αδήλωτης περιουσίας του φορολογουμένου, αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο χρονικό διάστημα, αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Όπως προβλέπεται στο σχέδιο, όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να συμπληρώσουν ένα ειδικό έντυπο στο οποίο θα καταγράφεται αναλυτικά η κινητή και ακίνητη περιουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Να σημειωθεί πως όσοι  αρνηθούν να ενταχθούν στη διαδικασία, κινδυνεύουν με μεγάλη φορολογική επιβάρυνση, καθώς το υπουργείο αναμένεται να προχωρήσει σε εκτεταμένες διασταυρώσεις και όπου διαπιστώνονται αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων και πραγματικών εισοδημάτων, θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα.

Στόχος του παραπάνω μέτρου είναι αφενός να «καθαρίσουν» όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις απόκρυψης εισοδήματος και φοροδιαφυγής και αφετέρου να μπει  ρευστό στα δημόσια ταμεία, προκειμένου να καλυφθεί η μαύρη τρύπα των εσόδων του προϋπολογισμού, που αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ.

Στο ΥΠΟΙΚ πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπει κόκκινη γραμμή με το παρελθόν, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί μια νέα μεγάλη βάση δεδομένων, η παρακολούθηση της οποίας θα αποτελεί εφεξής τον μηχανισμό ελέγχου της φοροδιαφυγής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ / RSS / ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
IndesNews © 2012-2013 - All Rights Reserved