Home » » Η εφεδρεία με... νέο όνομα

Η εφεδρεία με... νέο όνομα

Picture 0 for Η εφεδρεία με... νέο όνομα
Υπαγωγή σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς ονομάζεται πλέον η μέχρι και χθες επονομαζόμενη εφεδρεία στον δημόσιο τομέα, χωρίς να επέρχονται σημαντικές αλλαγές στο τρόπο διαχείρισης του προγράμματος.

Απώτερος σκοπός και στόχος της Κυβέρνσης είναι να μειώσει δραστικά τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, παρέχοντας πενιχρά κίνητρα σε όσους υποχρεωθούν να υπαχθούν στο νέο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς διάρκειας 3 ετών.
Δεν έχουν αλλάξει οι πιέσεις της τρόικα για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το τέλος του 2015 και για υποχρεωτική αποχώρηση 15.000 υπαλλήλων έως 31/12/2012.
Εκείνο να επιχειρείται από την πλευρά της Κυβέρνησης (με την έντονη διαφωνία όμως ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ), είναι να εξομαλύνει όσο μπορεί τον, ούτως ή άλλως, βίαιο τρόπο αποχώρησης των υπαλλήλων.
Για τον σκοπό αυτό επιστρατεύει την δυνατότητα αναγνώρισης με εξαγορά, πλασματικού χρόνου ασφάλισης, ώστε να θεμελιώνεται ενωρίτερα συνταξιοτικό δικαίωμα, το οποίο θα ασκηθεί με την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
Ωστόσο η Κυβέρνηση επιμελώς αποφεύγει να απαντήσει σε κρίσιμα ζητήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του μέτρου, όπως:
-Η εξαγορά πλασματικού χρόνου θα επιβαρύνει οικονομικά με σημαντικά ποσά όσους αναγκαστικά θα οδηγηθούν στην αναγνώριση
-Η καταβολή μόνο του 60% του μισθού για 3 χρόνια πριν την συνταξιοδότηση θα μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις συντάξιμες αποδοχές, με φυσικό επακόλουθο και την δραματική μείωση των ποσών των συντάξεων.
Η υπαγωγή στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς θα γίνει με κριτήρια όπως, η επίδοση στα τέστ αξιολόγησης,  ο τρόπος εισαγωγής στο δημόσιο, οι δυνατότητες του υπαλλήλου, η εργασιακή εμπειρία και η μέχρι σήμερα βαθμολόγηση του υπαλλήλου.

Συγκεκριμένα:
-Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δομών θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση του προσωπικού, περί τα μέσα Νοεμβρίου. Θα αξιολογηθούν μόνο όσοι έχουν εισαχθεί στο Δημόσιο χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες, εξαιρώντας με αυτό τον τρόπο από την αξιολόγηση όσους έχουν ακολουθήσει διαδικασίες ΑΣΕΠ ή έχουν περάσει στο Δημόσιο με εξετάσεις.
-Μετά τη δημιουργία των νέων οργανογραμμάτων, θα τοποθετηθεί σε οργανικές θέσεις αρχικά το προσωπικό που έχει εισαχθεί στο Δημόσιο μέσω διαγωνισμών και κατόπιν όσοι αξιολογηθούν θετικά βάσει βαθμολογίας σε τεστ που θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ αλλά και της βαθμολόγησης του προσωπικού τους φακέλου.
-Θα τεθούν σε διαθεσιμότητα όσοι έχουν υποπέσει σε σημαντικά αδικήματα (πειθαρχικά ή εργασιακά), καθώς και όσοι κριθούν μη ικανοί να υπηρετούν στο Δημόσιο. Υπολογίζεται ότι μόνο από πειθαρχικά αδικήματα θα τεθούν σε διαθεσιμότητα περίπου 3.000 υπάλληλοι.
-Με βάση την αξιολόγηση που θα πραγματοποιηθεί, θα δοθούν κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση ή για να τεθεί ένας αριθμός υπαλλήλων σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς λαμβάνοντας το 60% του μισθούς τους μέχρι και 3 χρόνια πριν από την σύνταξη. Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο θα εφαρμοσθεί κυρίως σε όσους υπαλλήλους έχουν τη χαμηλότερη βαθμολογία ( για να μη γίνει οριζόντια εφαρμογή) και βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.
 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ / RSS / ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
IndesNews © 2012-2013 - All Rights Reserved